Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met onregelmatige cycli minder kans
hebben om zwanger te worden dan vrouwen met regelmatige cycli.
De reden ligt in het kennen van de cyclus en het tijdstip van de eisprong. Als je cyclus regelmatig is, is het gemakkelijker te voorspellen wanneer je ovuleerd. Als de periode van de cyclus verandert, is het moeilijk de eisprong te voorspellen en dat bemoeilijkt de hele weg naar conceptie.
De menstruatiecyclus van vrouwen varieert gewoonlijk in lengte. Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, en cycli van 24 tot 38 dagen worden ook als normaal beschouwd.
Menstruatie wordt over het algemeen als onregelmatig beschouwd als de menstruatiecyclus korter dan 24 dagen of langer dan 38 dagen duurt en met menstruaties waarbij de lengte van de cyclus meer dan 9 dagen varieert.
Hormonale onbalans is de meest voorkomende reden voor een onregelmatige menstruatie. Het is een combinatie van luteïniserend hormoon (LSH), follikelstimulerend hormoon (FSH), oestrogeen en progesteron; al deze hormonen beïnvloeden de cyclus. Hormonale onbalans uit zich in een onregelmatige cyclus.
Het hormonale evenwicht wordt ook beïnvloed door externe factoren.
• Hoge of lage BMI (body mass index)
Een extreem hoge BMI of obesitas kan de oorzaak zijn van andere onderliggende medische aandoeningen, zoals het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) of hypothyreoïdie, waarvan ook bekend is dat ze onregelmatige menstruaties kunnen veroorzaken. Overgewicht of ondergewicht wordt in verband gebracht met een hogere incidentie van menstruele onregelmatigheden, anovulatie en onvruchtbaarheid.
• Overmatige lichaamsbeweging
Vruchtbaarheidsdeskundigen raden rigoureuze en intensieve lichaamsbeweging af wanneer u zwanger wilt worden, omdat dit de kansen van een vrouw om zwanger te worden negatief kan beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat intensieve lichaamsbeweging onregelmatige menstruatie en anovulatie kan veroorzaken.
• Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)
PCOS is een van de meest voorkomende endocriene aandoeningen bij vrouwen in de reproductieve leeftijd en is de belangrijkste oorzaak van anovulatoire onvruchtbaarheid.
• Leeftijd - perimenopauze
Leeftijd is een factor die de vruchtbaarheid van vrouwen sterk beïnvloedt. Al na de leeftijd van 30 jaar begint deze snel af te nemen, wat tot uiting komt in een lager aantal ovulaties en een slechtere kwaliteit van de eicellen. Een belangrijke factor is dat het oestrogeen- en progesterongehalte op natuurlijke wijze afneemt, wat kan leiden tot onregelmatige ovulaties en menstruaties.
• Medicijnen
Bepaalde medicijnen kunnen verstoringen van de menstruatiecyclus en onregelmatige menstruaties veroorzaken (hormoonvervangende therapie, bloedverdunners, antidepressiva, chemotherapie, enz.)
Een gids om snel en natuurlijk zwanger te worden met een onregelmatige menstruatie
Een onregelmatige menstruatie maakt het voor vrouwen moeilijk om zwanger te worden. De belangrijkste reden waarom vrouwen met een onregelmatige menstruatie moeite hebben om zwanger te worden, is dat de onzekerheid over de lengte van de maandelijkse cyclus het moeilijk maakt om de eisprong te traceren.
Zonder ovulatie is er geen bevruchting van de eicel en geen conceptie. Als je seks hebt tijdens je vruchtbare dagen, is de kans om zwanger te worden aanzienlijk groter. Tijdens de cyclus van een vrouw is er een tijd die bekend staat als het vruchtbare venster, dat verwijst naar de paar dagen voor de eisprong en op de dag van de eisprong. Om de dag seks hebben tijdens deze periode helpt de kans op conceptie te vergroten.
Een onregelmatige menstruatiecyclus kan ook een teken zijn van een onregelmatige eisprong. Sommige vrouwen ovuleren elke maand op een ander tijdstip of meerdere maanden niet, dus het is belangrijk om je cyclus en je ovulatie bij te houden.
• Het bijhouden van de ovulatie en de juiste timing van geslachtsgemeenschap
De eisprong is het gemakkelijkst te controleren met thuistests van speeksel of via de urine. Een vrij betrouwbaar teken is ook wanneer het baarmoederhalsslijm doorzichtiger en plakkeriger wordt. Het bijhouden van de ovulatie stelt paren in staat om op het juiste moment seks te hebben.
• Eenvoudige oefening
De voordelen van lichte lichaamsbeweging voor de algemene gezondheid en de vruchtbaarheid zijn welbekend. Bij onregelmatige menstruatie en ovulatie helpen lichte oefeningen zoals yoga, wandelen en stretchen om blokkades op te heffen die de bloedstroom belemmeren.
• Vermindering van stress en verlenging van de slaap
Het is bekend dat stress een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid, en problemen met zwanger worden of zorgen over een onregelmatige menstruatie veroorzaken alleen maar meer stress. Uit onderzoek blijkt dat er een significant verband bestaat tussen stress en onregelmatige menstruatiecycli en dat het beheersen van stress een belangrijke factor is bij het verbeteren van de reproductieve gezondheid van vrouwen. Het is ook belangrijk om voldoende rust en slaap te nemen.
• Een gezonde levensstijl
Bij het plannen van een zwangerschap is het essentieel te kiezen voor een gezondere levensstijl (niet roken, drugs, alcohol, enz.). Het is bekend dat roken en alcohol veel gezondheidsproblemen veroorzaken en de vruchtbaarheid ernstig kunnen verminderen.
• Gezond eten
Voor vruchtbaarheid en een gereguleerde hormonale balans raden wij een dieet aan met een hoog gehalte aan onverzadigde vetten, een matige hoeveelheid eiwitten en een laag gehalte aan koolhydraten.
Uit onderzoek is gebleken dat een vruchtbaarheidsdieet met weinig koolhydraten en veel onverzadigde vetten in verband wordt gebracht met een lager risico op ovulatiestoornissen en onvruchtbaarheid. Bovendien hebben andere studies aangetoond dat een hogere koolhydraatinname in verband wordt gebracht met een grotere kans op ovulatoire onvruchtbaarheid.
Voedingssupplementen voor vruchtbaarheid - FertilUp®
Het nemen van vruchtbaarheidssupplementen is een van de beste manieren om uw vruchtbaarheid te verbeteren. De vitaminen en voedingsstoffen in vruchtbaarheidssupplementen spelen een vitale rol in de gezondheid van de vrouw en zijn essentieel voor de menstruatie en de ovulatie. FertilUp for woman biedt ondersteuning aan uw lichaam tijdens vruchtbaarheidsproblemen of gewoon een oppepper wanneer u besluit dat het de juiste tijd is om zwanger te worden.
Zorg voor inname van B-vitaminen, co-enzym Q10, foliumzuur, visolie (Omega-3), vitamine C, vitamine D en zink.
Vitamine B6 speelt een rol bij het reguleren van de werking van hormonen en is onmisbaar wanneer we onze hormoonhuishouding willen reguleren. Zink speelt een rol bij de vruchtbaarheid. De inname van foliumzuur is ook belangrijk tijdens de fase van zwangerschapsplanning. Vitamine C speelt een rol bij het sterk houden van je immuunsysteem.
Geduld. Voedingssupplementen zijn vriendelijker voor het lichaam dan geneesmiddelen en hebben dus meer tijd nodig voordat het lichaam er optimaal op reageert (in het geval van FertilUp raden wij aan het minstens 3 maanden in te nemen).